(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-98707256-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');

Huispijporgel

Particulier in Nunspeet, (2022)

Restauratie huispijporgel.

Dit orgel is nieuwgebouwd in 1985 in een reeds bestaande orgelkast.
In de oude orgelkast was o.a. nog de originele vervoerstok voor het front aanwezig.
Voor de rest was de kast geheel leeg. De kast is gemaakt van vurenhout.

In 1985 is er een nieuw binnenwerk gemaakt in de oude kast.
De orgelkast, welke niet zo fraai meer wat is toen gefineerd met eiken. Dit werk is uitgevoerd door A. Scholten en G. de With, destijds medewerkers van Hendriksen & Reitsma orgelbouw.

Na plaatsing in 1985 is er door ons geen onderhoud meer uitgevoerd. Begin 2016 werden wij benaderd om bij het orgel te komen kijken. Toen bleek dat het gehele orgel onbespeelbaar was.

Doordat het orgel al vele jaren niet meer bespeeld werd en in een ruimte stond welke ook niet veel meer gebruikt werd was er veel schade aan het orgel ontstaan. Door de te hoge luchtvochtigheid kon er geen deurtje meer open. Al het houtwerk was helemaal zwart uitgeslagen. Ook waren door de te hoge luchtvochtigheid de lodenconducten helemaal vergaan (zie foto’s) en de stiften in de windlade helemaal geoxideerd.

Momenteel wordt het orgel geheel gerestaureerd. Om te voorkomen dat de nieuwe conducten weer gaan corroderen worden de nieuwe conducten gemaakt van een legering van lood en tin.

Huidige dispositie

Holpijp8' (B/D)
Fluit4' (B/D)
Octaaf2' (B/D)
Quint11/3’ (B)
Prestant8' (D)
Fotomateriaal

« Terug naar afgeronde projecten